Americká ekonomika pokračuje v zotavovaní, tvrdí centrálna banka

07.03.2013 Celý región

Washington 7. marca (TASR) - Americká ekonomika pokračovala v prvých dvoch mesiacoch roka v zotavovaní.

Tempo jej rastu sa postupne zvyšovalo vďaka spotrebiteľským výdavkom a realitnému trhu, ktorý ďalej ožíva. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu americkej centrálnej banky Fed o vývoji ekonomiky USA s názvom Béžová kniha.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Federálny rezervný systém (Fed) vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.

Podľa Fed najnovšie údaje naznačujú, že ekonomická aktivita vo všetkých 12 regiónoch od začiatku januára do 22. februára mierne alebo aspoň veľmi mierne rástla.

Na porovnanie, v poslednom kvartáli minulého roka sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov zvýšil medziročne len o 0,1 %. Fed však očakáva, že americká ekonomika bude v tomto roku pokračovať v zotavovaní a tempo jej rastu sa zrýchli, a to aj vďaka nízkym úrokovým sadzbám centrálnej banky a tiež jej politike stimulov na podporu hospodárstva.

Fed v správe konštatuje, že aj keď sa spotrebiteľské výdavky v sledovanom období zvýšili, niektoré z regiónov zaznamenali pokles maloobchodného predaja. Pripisujú to vypršaniu platnosti daňových úľav v januári, vyšším cenám benzínu a vplyvu nového zákona o zdravotnej starostlivosti.

Situácia na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami v USA, ktorého kolaps pred vyše piatimi rokmi odštartoval globálnu finančnú a neskôr aj hospodársku krízu, sa takmer vo všetkých regiónoch Fed zlepšila. Ceny domov rastú a počet voľných nehnuteľností klesá. Aj solídny predaj áut prispel k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov v sledovanom období. No miera nezamestnanosti je stále pomerne vysoká a v januári dosiahla 7,9 %.
 

Vyberte región